Strzecha

- pokrycie dachowe ze słomy lub trzciny wykonywane na dachach o dużym spadku. Obecnie przeżywa renesans w budownictwie regionalnym (zajazdy) jak i w budownictwie mieszkalnym.

Strzechę dawniej wykonywano ze słomy żytniej. Słoma musiała być skoszona wcześnie - kiedy była jeszcze zielona - nie nadawała się stara, przestała i krótka. Strzecharz oczyszczał materiał przez wytrząsanie. Robił to chwytając słomę za kłosy i mocno potrząsając. Wtedy trawa, chwasty i krótkie źdźbła wypadały. Słoma żytnia musiała być dokładnie wymłócona, w przeciwnym wypadku pozostałe w słomie ziarna mogły kiełkować jak i zwabić myszy, które mogły uszkodzić strzechę.

Następnym zabiegiem było kręcenie, w specjalnych skrzynkach, głowaczy zwanych też kiczkami (podwójnych skręconych snopów). Rzemieślnik brał dwa snopy, układał je jeden na drugim w skrzyni, wiązał powrósło. Następnie dwa snopy związywał powrósłem tuż pod kłosami, wsadzał kijek między snopki i obracał jeden snopek wokół drugiego o 360 stopni. Taki wykręcak następnie kładło się na dach i przywiązywało do łat.

Słomę układało się od dołu warstwowo w taki sposób, aby następna warstwa zakrywała przewiąsła poprzedniej. Na koniec na kalenicy układało się drewniane kozły i przybijało się kolki w poprzek dachu dla ochrony przed wiatrem. Strzecharstwo jest również wykorzystywana przy budowie altanek drewnianych.


Żródło: Wikipedia



ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY

Strzechpol - zadzwoń!

tel: 721 722 700 / 663 854 365     email: tomstrzech3@wp.pl